Otok Krk

Krk je, uz susjedni otok Cres, najveći otok u Jadranskom moru i ujedno najveći otok u Republici Hrvatskoj. Otok Krk najsjeverniji je otok u Sredozemlju, isključujući male i nenaseljene otočiće uz zapadnu obalu Istre i uz sjevernojadransku obalu Italije. Administrativno sjedište otoka je grad Krk. Otok se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji. Na otoku se nalazi Zračna luka Rijeka (u blizini Omišlja). Od 19. srpnja 1980. godine otok Krk povezan je s kopnom putem Krčkog mosta (udaljen 40 km od Rijeke ). Otok Krk pripada Kvarnerskoj skupini otoka smještenoj u sjevernom Jadranu između poluotoka Istre na zapadu te Hrvatskog Primorja na istoku.

Okružen je Vinodolskim kanalom s istočne, Riječkim zaljevom sa sjeverozapadne i Kvarnerićem s jugozapadne strane. Trokutastog je oblika ili točnije oblika nepravilnog četverokuta. Otok Krk ima raznolik reljef od pitomih draga i uvala preko plodnih polja i gustih šuma do golog krša i pravih brdskih pejzaža. Obala duga 219,12 km tvori brojne uvale ( Voz, Sepen, Beli Kamik, Čavlena, Konobe, Stara Baška, Stipanja.. ), zaljeve ( Omišaljski, Krčki, Soline ), drage ( Puntarska, Bašćanska, Zala ) i prirodne luke (Peškera, Malinska, Lagdimor, Vela i Mala Luka, Kijac ). Rezultat toga je visoki koeficijent razvedenosti obale otoka Krka od 2,6. Obala otoka Krka u Riječkom zaljevu je niska i pristupačna, u Kvarneriću je djelomično niska i razvedena, s brojnim uvalama među kojima je najveća Puntarska draga. Iako se vrlo rijetko koristi pojam krčko otočje ( arhipelag ), ono postoji. Njega, uz Krk, čine: Prvić s 12,76 km² i Plavnik s 8,64 km² površine te nekoliko manjih otočića: Mali Plavnik, Sveti Marko koji služi kao glavni nosač „Krčkog Mosta“, Galun ispred Stare Baške, Kirinčić ili Školj u zaljevu Soline, Kormati u blizini Plavnika, Zečevo u Vinodolskom kanalu, a koji su kameni, goli otoci bez većeg raslinja, te Košljun u Puntarskoj dragi, njima suprotan, vrlo bogat vegetacijom zbog čega je proglašen rezervatom šumske vegetacije, a i naseljen jer je na njemu franjevački samostan.

Krk je hrvatski otok sa najviše naseljenih mjesta. Ima ih ukupno 68. Prema popisu stanovnika 2011. godine otok Krk ima 19286 stanovnika. Otok Krk je podijeljen između sedam jedinica lokalne samouprave i uprave. To su Grad Krk i općine: Omišalj, Malinska – Dubašnica, Dobrinj, Vrbnik, Punat i Baška.

Na otoku djeluju 22 folklorne skupine koje su usmjerene na očuvanje tradicionalnih narodnih nošnji, sviranja tradicionalnog instrumenta sopila (sopela) te tradicionalnog pjevanja (čak. “kanat”).

Na Krku postoji više od 30 vrsta vodozemaca i gmazova.

Otok Krk ima mediteransku klimu , topla ljeta (temperatura zraka 25° C , temperatura mora – 23 – 25° C) i blage zime, hladni kopneni vjetar sa sjeveroistoka – buru, ali i vlažni – jugo, te ljetni ugodni zapadnjak – maestral.