Osnovne informacije o Republici Hrvatskoj

Općenito

Površina kopna: 56.610 km²,uz pripadajuće teritorijalno more – Jadransko more – 91.000 km². Dužina obale je 1.778 km (kopno) te  4.012 km otoci.

Ukupan broj otoka: 1185 (66 naseljenih)

Najveći otoci – Krk 410 km² ,Cres 404 km², Brač 396 km², Hvar 298 km² , Pag 287 km², Korčula 273 km².

Broj stanovnika: 4.784.265

Službeni jezik

hrvatski književni jezik, pisan latinicom. Hrvatski jezik jedan je od 24 službena jezika Europske unije. U izgovoru se koriste narječja koja su svoj naziv dobila po upitnoj riječi: čakavski (ča?,Čo?,ca?, če?) – najzastupljeniji u obalnom području, štokavski s ikavskim i jekavskim izgovorom (što?) – najzastupljeniji u gradovima i panononskoj Hrvatskoj te Lici, kajkavski (kaj?) najzastupljeniji u Hrvatskom zagorju i Gorskom kotaru .

Religija

Većina stanovnika su katolici, slijede pravoslavci i muslimani te pripadnici protestantskih crkava.

Kojim stranim jezicima se državljani Republike Hrvatske najčešće služe?

Njemački, talijanski i engleski jezik su najrašireniji strani jezici koje govore turistički djelatnici i lokalno stanovništvo na obali.

Vremenska zona

Hrvatska se nalazi u zoni GMT +1. Zona se mijenja na GMT +2 od zadnje subote u ožujku do subote prije zadnje nedjelje u listopadu.

Politički sustav

Hrvatska ima demokratski, višestranački politički sustav.

Sabor je jednodobno predstavničko tijelo koje se bira na neposrednim parlamentarnim izborima, svake četiri godine. Sabor se sastoji od Zastupničkog doma. Predsjednik Sabora: Željko Rainer.

Predsjednica Republike Hrvatske: Kolinda Grabar Kitarović od siječnja 2015. godine, izabrana na petogodišnji mandat.

Premijer Vlade: Tihomir Orešković

Kada posjetiti hrvatsku obalu?

Najbolji period za boravak na našoj obali je od travnja do listopada. Temperatura zraka u ljetnoj sezoni doseže i do 38°C, a temperatura površine mora u to vrijeme je ugodnih 26°C. Visoka sezona (srpanj i kolovoz) nudi jasne prednosti gostima željnim zabave i uzbuđenja, ali raznovrsnost hrvatske obale pruža dovoljno mirnih oaza gostima koji traže san daleko od glazbe iz disco klubova. Ožujak donosi proljetno sunce, ali i poneki neugodan kišni pljusak, a rana jesen, rujan i listopad idealni su za goste željne odmora. Van sezone plaže više nisu prepune kupača, a cijene smještaja značajno su niže, dok vrijeme ostaje stabilno i temperatura mora ugodna.Općenito, putovati duž hrvatske obale možete tijekom cijele godine. Zimi, ipak, ponesite nešto topliju odjeću bez obzira na blagu mediteransku klimu. Iako se temperatura gotovo nikad ne spušta do nule, vjetar može biti neugodan.

Društvene navike i običaji

Uobičajeno je pružiti ruku kod upoznavanja i pozdrava na odlasku. Pušenje je uglavnom dozvoljeno, osim u sredstvima javnog prijevoza i u većini javnih ustanova. U nekim restoranima uvedene su zone za nepušače, a oznake su vidljivo izvješene. Sunčanje u toplesu je prihvatljivo na gotovo svim plažama, ali nudizam je dozvoljen isključivo na za to označenim prostorima. Naravno, na našoj obali uvijek je moguće pronaći divlju osamljenu plažu.

Neradni dani u Republici Hrvatskoj

1.siječnja – Nova godina

6. siječnja – Sveta tri kralja

drugi dan Uskrsa – Uskrsni ponedjeljak

1. svibnja – Praznik rada

Tijelovo – pomični blagdan

22. lipnja – Dan pobjede nad fašizmom

25. lipnja – Dan državnosti

5. kolovoza – Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja

15. kolovoza – Velika Gospa

8. listopada – Dan neovisnosti

1. studenoga – Svi sveti

25. – 26. prosinca – Božićni blagdani .

Važna obavijest za posjetitelje iz inozemstva

Električno napajanje (220 V, 50Hz) – Utičnice imaju dva kružna kontakta ili tri kontakta za aparate koji imaju uzemljenje. Ako trebate adaptere ili transformatore (gostima koji dolaze iz SAD-a preporučujemo neka provjere imaju li njihova prijenosna računala i osobni pribor (npr. električni brijači) potrebnu sklopku), potražite ih u većim trgovinama električnim priborom ili u robnim kućama.

Novčana jedinica Republike Hrvatske

Hrvatska valuta je kuna. 1 kuna (HRK) = 100 lipa. Novčanice su od 1000, 500, 200, 100, 50, 20, 10 i 5 HRK. Kovanice su od 5, 2 i 1 kune, i od 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe.Carinska ograničenja: Unos i izvoz strane valute nije ograničen.